Bu ekipman da kullanılan makina ve uygulanan projeye göre çeşitlilik gösterse de en çok kullanılanı “ördek ağızlı (duckbill)” başlıktır. İçerisinde elektronik konumlandırma için kullanılan sonda (transmitter)’nın yerleştirileceği bir boşluk (sonde house) bulunur. Sondaj çamuru bu bölümün etrafından kanallardan ilerleyerek çıkış deliği (nozzle)’ne ulaşır. Bu sayede elektronik aksam hidrolik olarak soğutulmuş da olur.
Gerek ördek ağzı başlık ve gerekse üçlü delici bit (three-cone bit) yönlendirme başlığının en önüne ve başlığın ekseniyle belli bir açı yapacak şekilde yerleştirilir. İşte bu açı yönlendirme başlığının yeraltında yön değiştirmesini sağlar. Makina dönme hareketini kesip sadece itmeye başladığında en önde eğik yerleştirilmiş ucun ağzı ne tarafa bakıyorsa başlık o yöne doğru hareket eder.
En uçtaki delici başlıklar zemin cinsine göre değişik kategoriler arasından seçilir. Karbit uçlu, konik bitli ya da dişli bitli ekipmanlar bunlardan bazılarıdır. Kaya zeminlerde veya çok sert formasyonlarda sıvı tahrikli delgi “mud motor” kullanılır ki bu yöntem sıradan başlıklardan daha fazla ekipman ve organizasyon gerektirir. Adından da anlaşılacağı gibi delici uçlar sondaj sıvısının yarattığı basınçlı akım sayesinde (motor) hareket eder. Sıradan bir sıvı tahrikli delgi işleminde kullanılan motorun kapasitesine bağlı olmakla birlikte en az dakikada ortalama 0,5 m³ (500 litre) sondaj çamuruna ihtiyaç vardır.